Grappling Wehl

Grappling in Wehl is een worstelsport waarbij het grondgevechten centraal staat. Bij grappling werk je met verschillende technieken, waaronder werp-, klem, controle- en wurgingstechnieken. Daarom wordt het ook wel submission wrestling genoemd. Enkele technieken zijn niet toegestaan, zoals stoot- en traptechnieken. Grappling wordt onder andere veel bij MMA toegepast. Het is daarom ook een zeer belangrijk onderdeel binnen deze sport. Je kunt het echter ook als een aparte sport zien. Grappling in Wehl is vooral een technisch spel waarbij kracht niet alles betekent. Het heeft nagenoeg dezelfde regels als het BJJ, echter is het belangrijkste verschil dat de deelnemers geen Gi (judo pak) aan hebben. Zij vechten in een korte broek, rash guard of T-shirt.

Ontstaan Judo Wehl

Judo is een sport voor iedereen. Van jong tot oud en voor zowel meisjes als jongens. Judo wordt door honderden, zelfs duizenden mensen, beoefend. Een beoefenaar van judo wordt ook wel een judoka genoemd. Judo is uitgegroeid tot een wedstrijdsport die wereldwijd beoefend wordt en is tevens een olympische sport. Het woord judo betekent ‘zachte weg’. Judo bestaat uit 2 delen, -ju- wat staat voor zacht en -do- voor weg of pad. Het is een van oorsprong Japanse zelfverdedigingskunst, die rond 1882 werd ontworpen door Jigoro Kano.

Hij was vroeger een kleine magere jongen die veel gepest werd. Hij deed echter nooit wat terug, omdat hij dit niet durfde. Rond een jaar of 16 had hij gehoord van een Jiu-Jitsu school. Hij had gehoord dat je daar leerde hoe je als kleine een grotere en sterkere tegenstander kon verslaan. Door het volgen van deze lessen verbeterde zijn conditie en werd hij zowel fysiek als mentaal sterker. Hij merkte echter dat de Jiu-Jitsu trainingen zwaar waren door de stoten, trappen en het steken van de vingers. Dit was namelijk allemaal toegestaan binnen deze sport. Hij zat daarom vaak onder de pleisters en werd ook wel ‘Bansoko’ (pleister) genoemd. Na vele trainingen en het zelf uitproberen kwam Kano in 1882 met het ‘Kodokan Judo’. Het was een stuk veiliger om te beoefenen dan Jiu-Jitsu.

Judo heeft twee belangrijke begrippen waarbij minimale inzet, maximale effectiviteit en wederzijds welbevinden en profijt centraal staat. Judo heeft ook een morele code. Beleefdheid is respect naar anderen, oprechtheid eerlijk zijn in daad en woord, zelfbeheersing leren om kalm te blijven als men boos wordt, moed leren om het te doen ondanks dat het soms tegenzit, bescheidenheid spreken over jezelf zonder trots, eer trouw zijn aan de eigen mening en het gegeven woord, vriendschap het meest pure gevoel van de mens en respect laat anderen in hun waarde.

Lesrooster

LET OP: Tot en met de 14e van iedere maand zijn alle BJJ lessen in Wehl en Nijmegen No-Gi grappling (zonder pak). De rest van de maand zijn deze lessen met Gi.
Energia Martial Arts heeft meerdere affiliated gyms, o.a. op twee locaties in Arnhem en in Warnsveld. Als lid van EMA kun je hier kosteloos meetrainen door je aan te melden via de app. Interesse in Arnhem of Warnsveld als hoofdlocatie? Klik dan op de stad en volg de link naar de website van de betreffende gym om je daar in te schrijven.

LES LOCATIE
MAANDAG
18.00 – 19.30 BJJ / Grappling Wehl
18.00 – 19.30 BJJ / Grappling Arnhem
21.00 – 22.00 MMA Wehl
DINSDAG
09.00 – 10.00 Fundamentals class Nijmegen
18.30 – 19.30 MMA Nijmegen
19.30 – 21.00 BJJ / Grappling – advanced class Nijmegen
19.30 – 21.00 Grappling Arnhem
WOENSDAG
07.30 – 09.00 Open mat Wehl
16.30 – 17.30 BJJ Jeugd Warnsveld
18.00 – 19.00 Capoeira Zutphen
20.00 – 21.30 BJJ / Grappling Nijmegen

DONDERDAG
10.00 – 11.00 Open mat Nijmegen
17.00 – 18.00 BJJ Jeugd Nijmegen
19.30 – 20.30 MMA Arnhem
VRIJDAG
18.00 – 19.00 MMA Nijmegen
18.00 – 19.30 Open mat Arnhem
19.00 – 20.30 BJJ / Grappling Nijmegen
ZATERDAG
11.00 – 12.00 BJJ / Grappling Wehl
12.00 – 13.00 Open mat Wehl
ZONDAG
12.00 – 13.00 Open mat Nijmegen

Grappling, BJJ en Judo Wehl

Grappling komt in vele sporten terug, namelijk bij Judo, MMA en Braziliaanse Jiu-Jitsu. Grappling in Wehl legt de nadruk op grondgevechten. Je zal dus een voordeel hebben wanneer je grappling lessen volgt naast je BJJ, Judo of MMA-lessen, zeker wanneer jij wedstrijden doet. In feite begint BJJ waar Judo eindigt: op de grond. Bij deze sporten zul je dus niet stoten of trappen, maar gebruikmaken van bepaalde grond en werptechnieken. Je zult de partij winnen wanneer jij ervoor zorgt dat je tegenstander zal afkloppen. Deze sporten zullen zowel lichamelijk als mentaal veel van je vragen. Vandaar dat het ook wel een technisch spel wordt genoemd. Er komt zowel anticipatie als strategie aan te pas. Bij BJJ en Judo geldt een bandensysteem. Dit wordt gebruikt om de gradaties in vaardigheid aan te duiden. Alleen duurt het in het algemeen langer om een band bij BJJ te behalen. De banden worden uitgereikt naar je prestaties in de club, maar ook tijdens wedstrijden. Er kan ook door middel van examens banden worden behaald. Bij BJJ zijn de volgende banden haalbaar: wit, blauw, paars, bruin, zwart, zwartrood en de rode band. Zwarte banden zijn erg zeldzaam, slechts tientallen personen ter wereld dragen een rode band. Hier vind je een lijst over alle bezitters van deze band!

Nijmegen

De Kolk 18, Nijmegen

BJJ / Grappling

Dinsdag 19.30 – 21.00 Advanced class
Woensdag 20.00 – 21.30
Vrijdag 19.00 – 20.30

MMA

Dinsdag 18.30 – 19.30
Vrijdag 18.00 – 19.00

Open mat

Donderdag 10.00 – 11.00
Zondag 12.00 – 13.00

Fundamentals class

Dinsdag 09.00 – 10.00

BJJ Jeugd

Donderdag 17.00 – 18.00

Grappling Wehl bij Energia Martial Arts

Bij Energia Martial Arts kun jij lessen grappling nabij Wehl volgen. Wil je de verschillende technieken leren binnen deze sport of wil je extra kennis bijleren omdat jij bijvoorbeeld aan MMA, BJJ of Judo doet? Bij Energia Martial Arts bieden we je de mogelijkheid dit te doen. Naast onze opgeleide docenten bieden wij onze trainingen op meerdere locaties aan. Hierdoor ben jij altijd bij ons welkom. Daarnaast willen wij jou de mogelijkheid geven om van elke sport iets te proeven, zodat je zelf kan ontdekken waar je passie ligt. Wij werken al jaren met ervaren instructeurs en bieden leuke kwalitatieve lessen aan waarin jij centraal staat. Zo kun je op je eigen tempo en niveau werken aan een gezonde(re) levensstijl. Daarnaast hechten wij bijzonder veel waarde aan een fijne groepscohesie en vinden wij het belangrijk dat jij plezier en succes ervaart. Bij Energia Martial Arts bieden wij de volgende sporten aan: Braziliaanse Jiu-Jitsu, MMA (Mixed Martial Arts), Grappling, Capoeira en Personal training. Daarnaast kunnen wij je ook helpen op het gebied van voeding middels ons Voeding & coaching programma.