Mixed Martial Arts

Get ready to learn some cool moves

Mixed martial arts wordt ook wel afgekort naar MMA. Het is een vechtsport die goed op weg is om de grootste vechtsport van de wereld te worden. De vechtsport MMA combineert verschillende soorten vechtsporten zoals worstelen, karate, judo, boxen, kickboksen en Braziliaans Jiu Jitsu. Tijdens een mixed martial arts gevecht mag er zowel staand als op de grond gevochten worden.

Oorsprong MMA

Oorspronkelijk is MMA ontstaan in Japan, Griekenland en Brazilië. In 1993 werd de sport, die toen nog bekend stond als No Holds Barred, door de Gracie familie naar de Verenigde Staten gebracht. In de Verenigde Staten werd dan ook het eerste UFC-evenement georganiseerd. Momenteel is de UFC nog steeds één van de grootste en bekendste organisaties van de wereld. De beste vechters komen voort uit het Ultimate Fighting Championship. In de beginjaren van de UFC was het nog niet helemaal duidelijk wat MMA nu precies inhield. Vaak stonden vechters tegenover elkaar die gespecialiseerd waren in verschillende stijlen. Dit leverde een aantal interessante partijen op. Het was niet raar als je als bokser tegenover een karateka kwam te staan. Gelukkig is dat tegenwoordig wel wat anders. MMA lessen zijn veel meer gericht op combinaties van meerdere stijlen.

Regels MMA

Als je denkt dat alles mag bij de MMA sport, dan heb je het mis. Het is een sport omdat er regels aan vast zitten. Zonder regels zou er ook geen winnaar uitgeroepen kunnen worden. Een gevecht bestaat uit 3 rondes. Elk van deze rondes is 5 minuten lang. Als je een kampioensgevecht hebt, dan bestaat deze uit 5 rondes. Er zijn verschillende manieren waarop je een gevecht kan winnen. Als eerste kan je winnen met een KO, oftewel een knock-out. Dit gebeurt als de tegenstander zijn bewustzijn verliest door een trap of stoot. Er bestaat ook zoiets als een Technische knock-out (TKO). De scheidsrechter kan hierin beslissen om een partij te stoppen als de tegenstander niet meer in staat is om zich intelligent te verdedigen. Vaak gebeurt dit in samenspraak met de kooidokter. Deze kan besluiten dat een vechter te veel schade heeft opgelopen tijdens het gevecht. Bij mixed martial arts bestaat er ook zoiets als een submissie. Dit is niet meer en niet minder dan een tegenstander die opgeeft. Dit gebeurt door het afkloppen of verbaal opgeven tijdens een gevecht. Als er na 3 of 5 rondes nog geen winnaar is dan is het aan de scheidsrechter om te beslissen wie de winnaar is van de match. Dit gaat in samenspraak met een jury. De jury geeft de vechters elke ronde punten. Dit puntensysteem is overgenomen uit het boxen en wordt het ’10-point must systeem’ genoemd.

MMA technieken

Er zijn veel verschillende MMA technieken die je kan toepassen tijdens een wedstrijd. Tijdens de MMA training zullen deze allemaal aan bod komen. Een goede MMA school zal je ook vertellen wat absoluut niet mag tijdens een gevecht. Je mag bijvoorbeeld geen kopstoten geven of prikken in de ogen van je tegenstander. Je mag ook niet aan de haren trekken, bijten, vishaken of kleine gewrichten aanvallen. Een andere belangrijke regel is dat je geen aanval mag doen op het kruis van de tegenstander. Stoten of trappen mag op veel plekken, maar niet op het achterhoofd, de ruggengraat of de keel. Ook mag je niet zomaar uit de kooi stappen of de tegenstander uit de kooi gooien. Je mag de kooi niet eens vasthouden. Over vasthouden gesproken, je mag ook niet de broek of handschoenen van de tegenstander vasthouden.

MMA Nederland

De MMA vechtsport is in Nederland nog relatief onbekend. In Amerika en Japan daarentegen worden MMA vechters gezien als helden. In Nederland wordt nog vaak gedacht dat MMA lessen zorgen dat iemand agressief of crimineel wordt, maar niks is minder waar. MMA is een sport die verbroederd en tijdens een MMA training word je gepusht om het uiterste uit jezelf te halen. Het is in deze sport juist belangrijk dat je elkaar respecteert en respect hebt voor jezelf.

MMA training bij Energia Martial arts

MMA is voor iedereen. Bij Energia Martial Arts mag je met een minimale leeftijd van 15 jaar mee komen trainen. Het maakt niet uit of je op recreanten basis bij ons wil komen trainen, dat je graag vechtsporten wil mixen, of dat je juist een serieuze sporter bent die graag zijn of haar MMA-technieken wil uitoefenen tijdens een wedstrijd. Het individu staat bij ons centraal. Bij Energia Martial Arts worden de lessen zodanig opgebouwd dat er gewerkt wordt aan een technisch goede opbouw met oog voor iedereen. Wij spenderen tijd en aandacht aan jouw persoonlijke ontwikkeling. Wil jij graag kennis maken met MMA bij Energia Martial Arts? Twijfel dan vooral niet en neem contact met ons op en wie weet mogen we jou binnenkort verwelkomen bij ons op de mat!