Capoeira

Flow with the go

Capoeira heeft haar eigen logica en unieke lichaamstaal. Twee spelers dagen elkaar uit in een cirkel van medespelers die muziek maken: de Roda. Een soepele aanval, meestal een draaitrap, wordt ontweken door weg te duiken of mee te draaien. Door slim en creatief te spelen kan de tegenstander uiteindelijk worden klemgezet of onderuit geveegd. Acrobatiek maakt het spel nog mooier en spectaculairder. Toch is capoeira geen wedstrijd. Het doel van de cirkel is om met de hele groep een positieve energieke sfeer op te roepen waar alle spelers zich van hun beste kant laten zien.

Capoeira cultuur

Capoeira gaat gepaard met een hoop muziek. Deze muziek geeft energie en richting aan de twee spelers die elkaar midden in de cirkel uitdagen. Belangrijke instrumenten die worden gebruikt zijn de berimbau, de atabaque, de pandeiro en de agogo. De liedjes die in de cirkel worden gezongen gaan vaak over het spel, levenswijsheden, oude meesters, de slaventijd en Brazilië.

Capoeira wordt vaak gespeeld in uniform: meestal een witte broek en wit shirt. Echter…. een spontane Roda zonder uniform is net zo goed toegestaan. De flexibiliteit is een grote kracht van capoeira. Het spel kan altijd en overal gespeeld worden.