Vechtsport Nijmegen

Er zijn tegenwoordig zoveel vechtsporten in Nederland waar jij je bij kunt aansluiten. Alle totaal verschillend van elkaar. Maar hoe weet je nu welke sport voor jou perfect is? Het is eerst goed om te weten welke vechtsporten er precies zijn en hoe deze verschillen van elkaar. Vechtsport is eigenlijk de verzamelnaam voor verschillende vechtstijlen. Normaliter nemen twee vechtsporters het tegen elkaar op met als doel de tegenstander tot overgave te krijgen. Een scheidsrechter zal de wedstrijd vanaf een veilige afstand observeren en ingrijpen wanneer dat nodig is. Bij vechtsport is er meestal een winnaar of verliezer, daar draait het ook om. Echter kan het ook over persoonlijke ontwikkeling of mentale groei gaan.

Zo zijn er vechtsporten die gebruik maken van wapens, zoals schermen. Maar de meeste varianten worden zonder wapens uitgevoerd, of ja er is echter misschien toch een wapen wat in elke vechtsport terugkomt, namelijk je lichaam. Populaire vechtsporten in Nederland zijn boksen, judo en taekwondo. Een belangrijke factor wat meespeelt bij de verschillende vechtstijlen is de intensiteit van het fysieke contact tussen jou en je tegenstander:

  • Semi-contact gevechten: hier ligt de nadruk op controle en snelheid. Je mag niet met volle kracht slaan of schoppen. Bovendien onderbreekt de scheidsrechter de wedstrijd na elke treffer. Enkele voorbeelden zijn: worstelen en judo.
  • Lichte contactgevechten: je mag iemand hier niet knock-out slaan. Hierbij draait het om een zo precies mogelijke uitvoering van technieken. Voorbeelden hiervan zijn: taekwondo en ju jutsu.
  • Full-contactgevechten: hier wordt de volledige kracht vereist. Een knock-out klap is hier juist wat jij wilt. Voorbeelden van deze vechtsporten zijn: Mixed Martial Arts (MMA) en Thaiboksen.

Vechtkunsten vallen ook onder de categorie vechtsporten. Hier zijn over het algemeen minder regels voor vastgelegd en ligt de nadruk niet op competitie, maar op persoonlijke ontwikkeling. Hierbij draait het om discipline, respect, techniek en concentratie. Deze krijgskunsten vinden hun oorsprong in Azië waar ze al een langere traditie hebben. Voorbeelden van vechtkunsten zijn: Aikido, Kung Fu en Tai Chi.

Lesrooster

LET OP: Tot en met de 14e van iedere maand zijn alle BJJ lessen in Wehl en Nijmegen No-Gi grappling (zonder pak). De rest van de maand zijn deze lessen met Gi.
Energia Martial Arts heeft meerdere affiliated gyms, o.a. op twee locaties in Arnhem en in Warnsveld. Als lid van EMA kun je hier kosteloos meetrainen door je aan te melden via de app. Interesse in Arnhem of Warnsveld als hoofdlocatie? Klik dan op de stad en volg de link naar de website van de betreffende gym om je daar in te schrijven.

LES LOCATIE
MAANDAG
18.00 – 19.30 BJJ Wehl
18.00 – 19.30 BJJ Arnhem
21.00 – 22.00 MMA Wehl
DINSDAG
09.00 – 10.00 Fundamentals class Nijmegen
19.30 – 21.00 Grappling Arnhem
WOENSDAG
07.30 – 09.00 Open mat Wehl
16.30 – 17.30 BJJ Jeugd Warnsveld
18.00 – 19.00 Capoeira Zutphen
20.00 – 21.30 BJJ Nijmegen

DONDERDAG
09.00 – 10.00 Open mat Nijmegen
19.30 – 20.30 MMA Arnhem
VRIJDAG
17.30 – 18.30 MMA Nijmegen
18.00 – 19.30 Open mat Arnhem
18.30 – 20.00 BJJ Nijmegen
ZATERDAG
11.00 – 12.00 BJJ Wehl
12.00 – 13.00 Open mat Wehl

Lessen vechtsport Nijmegen

Voor wie is vechtsport nu geschikt? Bij de modernere gevechtskunsten zoals wij die kennen en beoefenen, staat het sportieve aspect centraal. Het gaat hierbij dus niet om dat je je agressie op andere mensen afreageert of iemand pijn doet. In plaats daarvan zijn deze sporten voor mensen die zichzelf willen ontwikkelen en zijn mentale en sportieve grenzen wil testen.

Kies je voor een klassieke krijgskunst dan is overwinning je doel. Uiteindelijk zul je je tegenstander in de ring onder ogen zien. Een vechtsport leren vraagt veel tijd en discipline van je. Het kan daarnaast nog eens tijdrovend zijn. Je hebt het dus niet in een paar weken geleerd.

Wereldwijd zijn er ongeveer 3.000 verschillende vechtsporten. In Nederland zijn er ongeveer 100 varianten bekend. Het is namelijk niet makkelijk om ze allemaal bij te houden. Bij Energia Martial Arts geven wij lessen in de volgende vechtsporten.

Capoeira

Capoeira is een acrobatische, dansachtige gevechtskunst uit Brazilië en is een sport die volledig zonder lichamelijk contact te werk gaat. Twee tegenstanders bewegen soepel in een ruime en soms alleen op hun handen. Oefeningen zoals lunges, cartwheels en hoofdstanden imiteren een conflict. De scheidsrechters staan in een kring rond de tegenstanders, soms met instrument die de actie ritmisch begeleiden.

Brazilian Jiu-Jitsu

Oftewel BJJ is een variant van de Japanse krijgskunst Jiu Jitsu. Hierbij staat het grondgevecht centraal en wil je, doormiddel van enkele grappling technieken, waaronder arm- en beenklemmen, je tegenstander laten afkloppen.

Mixed Martial Arts

Mixed Martial Arts oftewel MMA, is een full-contact vechtsport die bestaat uit meerdere vechtstijlen, zoals boksen, kickboksen, karate, Jiu Jitsu, judo en worstelen. Alles is toegestaan in het gevecht en is het doel om je tegenstander knock-out te slaan of te dwingen tot overgave.

Grappling

Bij grappling vecht je op de grond. Door middel van wurgingen en klemmen probeer jij je tegenstander te verslaan. Het is een mix van verschillende vechtsporten die grondgevechten gebruiken. Denk aan worstelen, judo en BJJ. Lees hier meer erover.

Nijmegen

Winselingseweg 41, 6541 AH Nijmegen

BJJ

Woensdag 20:15 – 21:45

MMA

Donderdag 20:00 – 21:30

Grappling

Donderdag 20:30 – 21:30

BJJ

Vrijdag 19:00 – 20:30

Energia Martial Arts Vechtsport Club Nijmegen

Energia Martial Arts is de vechtsport club van Nijmegen. Onze ervaren instructeurs staan graag klaar om jou het een en ander bij te leren over capoeira, MMA, BJJ en grappling. Bij ons is het ook mogelijk om bij meerdere trainingen aan te sluiten. Volg je bijvoorbeeld onze MMA-trainingen dan is een extra les grappling zeker een aanrader. Daarnaast bieden wij onze lessen op meerdere locaties in Nederland aan. Hierdoor is het voor onze leden gemakkelijker om bij de trainingen aan te sluiten, of wanneer zij vanwege een drukke agenda niet kunnen aansluiten.

PT bij vechtsport Nijmegen

Naast onze groepslessen bieden wij jou ook de mogelijkheid om 1 op 1 trainingen te volgen. Hier zal een van onze instructeurs jou persoonlijk begeleiden zodat jij alsnog je doel kan behalen. Problemen met voeding? Dan staan onze voedingscoaches voor jou klaar. In overleg zal jij een op maat gemaakte voedingsschema ontvangen. Hopelijk ben je nu nieuwsgierig geworden, en weet je het nog niet zeker? Neem dan contact met ons op, want wij willen je graag helpen naar een gezonde sportieve levensstijl.