BJJJiu Jitsu Wehl

BJJ is de afkorting van Braziliaanse Jiu Jitsu, dit is een vechtsport die zich voornamelijk richt op het grondgevecht. BJJ is een zogeheten pakkensport; waarbij je een uniform genaamd de Gi draagt. Dit is een soort pak wat lijkt op een judopak. Je hebt verder een bitje in tijdens BJJ en een band om die de bovenkant van het pak strak houdt. Sommige mensen gebruiken een headguard tijdens BJJ om hun oren te beschermen. In de sport BJJ kan je ook strepen behalen, deze krijg je van je leraar als hij of zij ziet dat je sterk bent verbeterd. De variatie van Brazilian Jiu-jitsu zonder pak heet no-gi of grappling.

Hoe werkt BJJ

BJJ is een vechtsport waarbij je iemand in de onderdanige positie wilt krijgen en jij de dominante positie wilt behouden. Als jij de dominante positie hebt, probeer je de ander te laten af kloppen (submitten) door verschillende technieken te gebruiken en te zorgen dat zij geen technieken meer hebben om zich uit die positie te krijgen. Je kan iemand bij BJJ laten submitten door een choke of een armbar bijvoorbeeld.
Bij BJJ moet je vooral technisch denken, BJJ is eigenlijk een soort schaakspel. Je moet bij BJJ vaak een paar stappen vooruit denken om de ander slimmer af te zijn. BJJ technieken en chokes worden ook veel bij MMA gebruikt om een ander te laten submitten. BJJ heeft heel veel soorten technieken en op iedere techniek die iemand gebruikt is een reactie terug te geven. Tenzij je net bent begonnen met BJJ, dan kan het zijn dat je niet weet wat je moet doen als reactie en submit je. Je kan in BJJ altijd doorleren en beter worden in bepaalde BJJ technieken.
jiujitsu
Jiu jitsu Nijmegen

Het uitvoeren van BJJ

BJJ is een sport die ook veel gebruikt kan worden door de politie om zichzelf te beschermen tegen mensen die zich verzetten. Omdat kracht en gewicht bij BJJ een minder grote rol spelen is het ook uitermate geschikt voor zelfverdediging. Er zijn ook BJJ toernooien waarbij je een aantal partijen hebt, dan moet je zorgen dat je zoveel mogelijk punten behaald of de ander laat afkloppen. Een begin partij duurt bijvoorbeeld 3 minuten maar kan later oplopen tot 10 of zelfs submission only wedstrijden. Laat geen van beide BJJ’ers de ander afkloppen dan wint hij of zij met de meeste punten de wedstrijd. Punten scoor je door je tegenstander te gooien of werpen of in een nominatie houdgreep te houden.

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment