Capoeira Nijmegen

Flow with the go

Capoeira is een populaire Braziliaanse dans-vecht sport die bestaat uit een combinatie van souplesse, gevecht, acrobatiek en muziek. Bij capoeira wordt niet gedanst of gevochten/gespard, maar gespeeld. Capoeira draait om speelsheid, energie, creativiteit, beweeglijkheid en kameraadschap. Het spel wordt door twee personen tegelijk in een kring gespeeld. Deze kring wordt ook wel roda genoemd. Daarnaast wordt er ook muziek gemaakt, dit zal tevens het tempo en het type spel bepalen. Tijdens het spel worden er verschillende muziekinstrumenten gebruikt. De berimbau, atabque (percussie-instrument), pandeiro (tamboerijn), agogo (koebel) en reco-reco. Capoeira is eerder een spel en er is geen winnaar of verliezer. Degene die echter het snelst of creatiefst is zal het spel uiteindelijk beheersen. Een beoefenaar van capoeira noemt men een capoeirista. Wil jij een capoeirista worden? Kies dan nu voor capoeira lessen in Nijmegen bij Energia Martial Arts!

Lesrooster

LET OP: Tot en met de 14e van iedere maand zijn alle BJJ lessen in Wehl en Nijmegen No-Gi grappling (zonder pak). De rest van de maand zijn deze lessen met Gi.
Energia Martial Arts heeft meerdere affiliated gyms, o.a. op twee locaties in Arnhem en in Warnsveld. Als lid van EMA kun je hier kosteloos meetrainen door je aan te melden via de app. Interesse in Arnhem of Warnsveld als hoofdlocatie? Klik dan op de stad en volg de link naar de website van de betreffende gym om je daar in te schrijven.

LES LOCATIE
MAANDAG
18.00 – 19.30 BJJ / Grappling Wehl
18.00 – 19.30 BJJ / Grappling Arnhem
21.00 – 22.00 MMA Wehl
DINSDAG
09.00 – 10.00 Fundamentals class Nijmegen
18.30 – 19.30 MMA Nijmegen
19.30 – 21.00 BJJ / Grappling – advanced class Nijmegen
19.30 – 21.00 Grappling Arnhem
WOENSDAG
07.30 – 09.00 Open mat Wehl
16.30 – 17.30 BJJ Jeugd Warnsveld
18.00 – 19.00 Capoeira Zutphen
20.00 – 21.30 BJJ / Grappling Nijmegen

DONDERDAG
10.00 – 11.00 Open mat Nijmegen
17.00 – 18.00 BJJ Jeugd Nijmegen
19.30 – 20.30 MMA Arnhem
VRIJDAG
18.00 – 19.00 MMA Nijmegen
18.00 – 19.30 Open mat Arnhem
19.00 – 20.30 BJJ / Grappling Nijmegen
ZATERDAG
11.00 – 12.00 BJJ / Grappling Wehl
12.00 – 13.00 Open mat Wehl
ZONDAG
12.00 – 13.00 Open mat Nijmegen

Batuque Capoeira in Nijmegen bij Energia Martial Arts

Altijd al eens capoeira willen doen? Het kan bij Batuque Capoeira in Nijmegen. Onze ervaren instructeurs willen jou graag de fijne kneepjes van deze mooi kunst leren. Je komt terecht in een leuke sfeervolle groep, waar iedereen op zijn tempo capoeira beoefent. Wij vinden het namelijk belangrijk dat iedereen op zijn of haar eigen tempo werkt aan een sportieve en gezonde levensstijl. Onze lessen staan voor kwaliteit, maar kennen ook de nodige gezellige sfeer. Onze instructeurs hebben de nodige ervaringen en kennis om jou de kunst van capoeira te leren. Twijfel je nog? Dan kun je ook een gratis proefles volgen. Zo kun je kennismaken met de trainer en de groep. Capoeira kan altijd en overal gespeeld worden. Voor onze leden is het mogelijk om de capoeira lessen op meerdere locaties te volgen. Heb je een te drukke agenda of sociaal leven, dan kun je kosteloos in meerdere vestigingen onze lessen volgen. Naast capoeira bieden wij ook lessen in, BJJ, MMA en grappling aan. Deze lessen zijn naast Nijmegen ook te volgen in onze andere locaties. Train je liever niet in een groepsverband of zijn de lessen niet haalbaar, dan bieden wij ook personal training aan. Tijdens deze 1 op 1 lessen ga jij samen met je trainer werken aan jouw persoonlijke doelen. Tijdens deze trainingen kun jij ook lessen krijgen in capoeira, MMA, grappling of BJJ. Het is ook mogelijk om een partner uit te nodigen, er zullen dan 1 op 2 trainingen plaatsvinden. Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem dan contact met ons op. En wie weet zien wij elkaar snel!

Oorsprong Capoeira

Hoewel er verschillende verhalen en meningen zijn, denken de meeste dat de oorsprong van capoeira in Afrikaanse stamdansen en -rituelen vindt. Tijdens de dagen van de slavenhandel is dit kennelijk via slaven naar Brazilië gekomen. Hier werd het tientallen jarenlang beoefend door slaven, ondanks het feit dat de slavenhouders de Afrikaanse cultuur onderdrukten. In 1888 schafte Brazilië de slavernij af. Volgens een Braziliaanse schrijver vonden de pas bevrijdde slaven geen eigen plek binnen de nieuwe wereld. Daardoor sloten veel voormalige slaven zich bij criminele bendes aan. Capoeira werd een gewelddadig straatgevecht. Deze bendes terroriseerde de buurten met messen en stokken. Uit gevolg hiervan werd in 1890 capoeira verboden door het hele land. Veroordeelde capoeirista’s werden veroordeeld, kregen gevangenisstraffen, zweepslagen of zelfs deportatie. In de jaren dertig opende de Braziliaan, Manuel dos Reis Machado, een opleidingsinstituut. Het beoefenen van capoeira was echter nog steeds illegaal. In 1937 werd door de toen destijdse Braziliaanse president, Getulio Vargas, het beoefenen van capoeira goedgekeurd. Het kreeg zelfs een goedkeuring van een authentieke Braziliaanse sport. Tot de dag van vandaag zijn er naar schatting zo’n 2,5 miljoen Brazilianen die aan capoeira doen. Daarnaast zijn er veel openbare instellingen zoals scholen, universiteiten en militaire academies die lesgeven in capoeira.

Vandaag de dag wordt capoeira rond hel de wereld gespeeld. Het is inmiddels een belangrijk cultureel exportproduct volgens Brazilië. In Nederland zijn inmiddels een groot aantal instructeurs actief, zoals bij onze Capoeira lessen in Nijmegen. In 2014 is capoeira door Unesco zelfs uitgeroepen tot immaterieel cultuur erfgoed. Er zijn tegenwoordig verschillende varianten ontstaan vanuit de traditionele capoeira:

Capoeira Angola: dit is de oorspronkelijke versie van capoeira. Vincente Ferreira Pastinha was de eerste die lesgaf in capoeira.

Capoeira Regional: in 1932 opent Manoel do Reis machado zijn capoeiraschool. Hier ontwikkelde hij zijn eigen regionale stijl. Daarnaast was hij een goede worstelaar en combineerde hij de technieken van capoeira met vechtsporttechnieken, zoals Jiu jitsu, boksen en Grieks-Romeins worstelen. Deze vorm van capoeira kan veel acrobatische technieken en een snelle uitvoering.

Zutphen

Strawinskystraat 2, Zutphen

Capoeira

Woensdag 18:00 – 19:00