De Wrist lock (polsklem) komt voor in sporten zoals: Jiu jitsu en Aikido, maar wordt echter steeds populairder in MMA. Deze techniek wordt in werking gebracht door het overstrekken van de pols. Het vastpakken van de pols gebeurt normaal gesproken met beide handen, maar de techniek kan bij uitzondering ook met één hand worden toegepast. Als de techniek correct en volledig wordt toegepast, loopt de tegenstander, de persoon op wie de techniek wordt toegepast, de kans dat de pols bezeerd indien hij of zij niet meegeeft, of afklopt.
Hoe voer je een polsklem uit
Bij het uitvoeren van een polsklem verdraai je de pols van je tegenstander. Deze techniek komt niet zonder gevaren en het gebruik ervan kan dus veel schade toe richten. Je kunt de polsklem op verschillende manieren uitvoeren en iedere soort kan in een andere situatie worden toegepast. Binnen deze blog focussen we ons op de volgende vier soorten:
- Buitenwaartse polsklem – Kote gaeshi
- Polsdraaiklem – Kote hineri
- Polsbuigklem verdraaien – Kuzure kote gaeshi
- Binnenwaartse polsklem – Kote mawashi
Kote gaeshi (Buitenwaartse polsklem)
De eerste variant die we bespreken in deze blog is de buitenwaartse polsklem. Deze polsklem kun je staand uitvoeren. Om deze techniek uit te voeren dien je je achter de tegenstander te positioneren en zijn pols greep te pakken. Vervolgens stap je naar voren. Terwijl je dit doet draai je de pols van de tegenstander mee.
Kote Hineri (Polsdraaiklem)
Deze variant van de polsklem heb je waarschijnlijk al vaker op tv of film gezien. In veel films wordt deze techniek namelijk gebruikt als afweer mechanisme tegen een aanval. Bij deze techniek wacht je tot de tegenstander je probeert te slaan of naar je grijpt. Timing is hierbij heel belangrijk, want om deze techniek uit te kunnen voeren dien je op het juiste moment de tegenstander bij zijn onder arm te grijpen. Vervolgens draai je mee met de tegenstander en zal dit ervoor zorgen dat je hem of haar vast hebt bij de pols.
Kuzure kote gaeshi (polsbuigklem verdraaien)
Net als bij de gewone polsklem, gebruik je deze techniek om een aanval van de tegenstander af te weren. Het verschil bij deze polsklem zit hem vooral in de techniek waarmee je dit doet. Bij de kote hineri doe je dit door tegen de tegenstander in te draaien. Terwijl je bij de kuzure kote gaeshi juist kracht zet op de pols van de tegenstander en deze door draait. De pijn zal ervoor zorgen dat de tegenstander op zijn knieën gaat en zich gewonnen geeft.
Kote mawashi (binnenwaartse polsklem)
Bij deze techniek pak je ook weer de pols van de tegenstander beet en draai je vervolgens mee. Je zorgt ervoor dat de arm (en dus ook pols) op de rug van de tegenstander komt. Hiermee creëer je een pijnlijke situatie voor de tegenstander en dit zal ervoor zorgen dat hij of zij naar voren buigt.
Polsklem zelf uitvoeren
Als je bovenstaande tekst leest, denk je misschien dat je nu in staat bent om een polsklem uit te voeren. Hoe moeilijk kan het nou echt zijn? Onderschat hem niet! Het is een moeilijke en zeer gevorderde techniek waarbij timing essentieel is voor de uitvoering! Leren om deze greep uit te voeren zal dus nog wel even duren.
Bekijk onze YouTube filmpjes over de polsklem
Wil je meer uitleg over de polsklem, de verschillende technieken en hoe je deze kan uitvoeren? Bekijk dan het YouTube kanaal van Energia Martial Arts. Op dit kanaal zetten wij regelmatig nieuwe video’s waarin de technieken worden uitgelegd! Wil je meer weten over de verschillende martial arts technieken? Kijk dan eens naar onze blog over de legsweep en tarikoplata schouderklem.
Hi!
Ik vroeg mij af hoe je onder de polsklem uit kan komen, als deze wordt toegepast op jou.